AGELAST & SFF: Jasmila Žbanić

Aktualno

U poslednjoj epizodi u saradnji sa @Sarajevo Film Festival, imamo to zadovoljstvo da vam predstavimo rediteljku Jasmilu Žbanić.

Pobrojati nagrade koje je ona osvojila, bi uzelo previše prostora, ali sa velikim međunarodnim iskustvom, od SAD-a, preko Nemačke, pa sve do BiH, sa filmom „Quo Vadis, Aida?“, cementirala je svoje mesto na međunarodnoj filmskoj sceni. Osvojivši nagradu za najbolji evropski film (a Jasna Đuričić za najbolju evropsku glumicu za ulogu Aide u istom filmu), kao i nominaciju za Oskara, za najbolji film, ali i BAFTA nominacije za najbolju režiju i najbolji film koji nije sa engleskog govornog područja.

Sa filmom „Grbavica“, osvojila je poznatog Zlatnog medveda na festivalu u Berlinu, ali je pored igranih formi poznata i kao autorka i producentkinja dokumentarnih filmova. Festival je počeo njenom radnom projekcijom dokumentarnog filma o Emeriku Blumu, bivšem gradonačelniku Sarajeva, čoveku koji je doveo Olimpijske igre u Sarajevo 1984. godine i koji se decenijama nalazio na čelu kompanije Energoinvest, koja je u jednom trenutku zapošljavala više od 60.000 ljudi i bila je okosnica razvoja svih bivših jugoslovenskih republika.

Čovek koji je Sarajevo iz provincijskog uveo u moderni, progresivni grad sa visokim stepenom pismenosti i kvalitetom života. Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim filmom je što će ga završiit njegova publika, a pre svega građani Sarajeva. I zato mislimo da nema boljeg načina da završimo ovu divnu saradnju nego razgovorom sa Jasmilom, sa kojom je, simbolično, ovaj festival i počeo.

- Oglasi -spot_img

Putovanja

- Oglasi -

Poslednje postavljeno