Bajka Je U Glumbalu (VIDEO)

Aktualno

Biljana Vujović Bajka, diplomirani filolog za srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti, specijalista lutkarske režije, glumica, reditelj, profesor na VSŠ, pisac, u poslednje vreme i slikar, je nakon doktorskih studija u Beogradu na Fakultetu dramskih umetnosti stekla zvanje dr dramske i audiovizuelne umtnosti, aktivirala je rad Udruženja Glumbal koje je osnovano još 2011. godine.

Biljana Vujovic

Ljubav prema umetnosti rodila se mnogo ranije. Narodno pozorište u Nišu je „otkrilo“ devetogodišnju devojčicu koja je odabrana za ulogu razmažene devojčice u predstavi „Nagrada“, u režiji Ljiljane Igić, i poptuno je očaralo i odredilo njen budući poziv. Stalni član umetničkog ansambla i Pozorišta lutaka u svom rodnom gradu, Nišu, postaje 1988.godine.
Brojne glavne uloge i režije bogate iskustvo koje se uvećava radom u pozorištu, na televiziji, radiju, ali i kroz usavršavanja u zemlji i inostranstvu. Autorka je nekoliko zbirki pesama za decu i odrasle, kao i stručne knjige „Pinokio – ulični lutkarski teatar“ u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine, 2020. godine.

Biljana Vujovic

Gledaoci je takodje pamte po dečijoj TV seriji „Bajka“ koja se na Gradskoj NTV emitovala nekoliko godina. Iz tog serijala ostao joj je i nadimak Bajka, a taj nadimak je prerastao u umetničko ime i njen „zaštitni znak.“ Pre dve godine je pokrenula školu glume, kao i pozorište za bebe, decu i odrasle, u okviru Udruženja Glumbal.

Koja Vam je bila asocijacija kada ste birali naziv udruženja, pozorišta, da li GLUMBAL ima neko skriveno značenje?

GLUMBAL u svom imenu povezuje Glumu, Likovnu Umetnost Muziku Bal, kao svečanost, ali i Bajku, „A“ kao Akciju, Afirmaciju, Aktivnost, Aktuelnost i „L„; kao Lutkarstvo. To obuhvata sve ono čime se na određene načine bavimo i tako sam ga nazvala.

Šta Vaša škola glume u okviru GLUMBAL-a  pruža svojim polaznicima?

– Deca imaju priliku da aktiviraju svoju maštu kroz dramske vežbe odigraju svoje prve uloge i učestvuju u kolektivnom radu. Oktrivanje sebe i sveta u kome odrastaju jeste veoma važno za razvoj ličnosti . Savladavajući zadatke i vežbe koje predstavljaju segment osnovnog akademskog glumačkog treninga vezanog za „dečju igru“, deci je otvorena mogućnost da se oslobode straha od javnog nastupa, steknu samopouzdanje i artikulišu izražavanje i komunikaciju.

Biljana Vujovic

Šta će deci omogućiti Glumbal program?

– Ovim programom deci će biti omogućeno da učestvuju na individulanim i kolektivnim projektima, tokom kojih će raditi na monolozima i scenama. Nakon toga, polaznici će biti deo najvažnijeg zadatka koji podrazumeva učestvovanje na predstavi, gde će pratiti kontinuitet priče od početka do kraja, kao i razvoj svog lika iz scene u scenu. Svakom polazniku važno je obezbedi jedinstven pristup koji će mu omogućiti da se oslobodi, razvije svoj talenat, stekne timski duh i pravilan odnos prema kolegama i glumi uopšte.

Šta Vas je najviše motivisalo da se organizujete?

– Želja da naš grad Niš postane bogatiji za još jedno kulturno stecište, jer je kultura važna za razvoj savremenog društva, ali i da našim sugrađanima, malim i velikim, ponudimo nove edukacije, sadržaje i forme.

Koju poruku biste poslali građanima Niša?

– Pozvala bih moje Nišlije da se učlane i da nas prate. Glumbal je naš, ali neka bude i vaš kreativni, duhovni i kulturni kapital. Važno je živeti snažno, punim plućima i odvažno!
- Oglasi -spot_img

Putovanja

- Oglasi -

Poslednje postavljeno