Bogdan Diklić otkrio dugo čuvanu tajnu „Maratonaca“! Menjao sam scenario, a ovaj čuveni citat je moj!

Aktualno

Bogdan Diklić ! Poznati glumac se u intervjuu osvrnuo na svog junaka Mirka Topalovića, kojeg je 1982. igrao u kultnom ostvarenju reditelja Dušana Kovačevića, i otkrio dosad nepoznate detalje ove komedije.

Menjao sam scenario filma „Maratonci trče počasni krug“ sve dok nisam bio zadovoljan njime, otkriva Bogdan Diklić. Legendarni glumac ovogodišnji je dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ na Palićkom filmskom festivalu i tom prilikom odgovarao je na brojna novinarska pitanja.

On se osvrnuo na svog junaka Mirka Topalovića, kojeg je 1982. igrao u kultnom ostvarenju reditelja Dušana Kovačevića, i otkrio dosad nepoznate detalje ove komedije.

Bogdan Diklić i reditelj Dušan Kovačević-Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

U svakom scenariju po kom sam snimao neki film ima mojih ideja – moje olovke i gumice… U zagradama pored teksta pisao sam sve ono o čemu sam maštao i ono što sam menjao u redosledu reči. Mnogi ne znaju da u filmovima u kojima sam igrao ima rečenica koje su baš moje. Na primer, u „Maratoncima“ kada Bora Todorović kaže: „Evo vam za sladoled, jer ponovo radi bioskop“, a ja mu odgovorim: „Foršpiluj“, e to je moje! Uvek sam se trudio da u poslu budem saradnik, a ne marioneta – priča Diklić i dodaje da tada niko iz ekipe nije bio svestan da prave film koji će obožavati sve generacije:

Foto: Pritscreen/Youtube

Bogdan Diklić i Bora Todorović u filmu „Maratonci trče počasni krug“

– Imali smo svest da pravimo nešto dobro, ali ne i da će toliko trajati. To je možda prva uloga u kojoj sam uspeo da ostvarim ono što sam želeo. Uradio sam to kako treba, isterao sam sve što sam hteo. Usudio sam se čak i da nekim kolegama predložim nešto kako bi nadogradili svoje likove.

Foto: Pritscreen/Youtube

Mija Aleksić, Pavle Vuisić, Melita Bihali i Bata Stojković u filmu „Maratonci“

Tokom bogate karijere, Bogdan je sarađivao sa mnogim velikanima našeg glumišta, među kojima je i Predrag Ejdus, koji je preminuo 2018. godine.

– Sećam se jedne zanimljive anegdote sa njim. Jednog dana smo se raspravljali ko je od nas dvojice imao više operacija i ko je duže bio pod totalnom anestezijom. Kad je završio sa nabrajanjem, rekao sam mu da sam već sa tri godine bio u totalnoj anesteziji kada sam operisao krajnike, a sa sedam godina bruh. Odgovorio mi je da se ne računaju operacije kad sam bio maloletan. Bio je baš duhovit i drag čovek – kaže Diklić.

Foto: Pritscreen/Youtube

Scena iz filma „Maratonci trče počasni krug“

Slavni glumac se dotakao i svog hobija – pravljenja brojanica.

– Irfanu Mensuru sam poklonio tri-četiri brojanice. On je to javno rekao. Ne zameram mu, ali ja sam to čuvao samo za sebe. Kada su ljudi saznali za to, sve je izgubilo smisao i prestao sam da ih pravim. Osim toga, presušio mi je i izvor ćilibara iz Rusije, jer je postao veoma skup. Te moje molitvene brojanice prodavale su se na Terazijama u Patrijaršijskoj prodavnici, a svu zaradu sam davao u humanitarne svrhe – priča Bogdan.

Foto: Informer

Glumac Irfan Mensur

 

Dorađivao scenario i za film „Majstori, majstori“

Bogdan je 1980. godine glumio inspektora Simića u filmu „Majstori, majstori“ reditelja Gorana Markovića, za koji je, takođe, dorađivao scenario.
– Kad smo snimali taj film, Goran mi je prišao i rekao: „Ti si jedini koji izbacuje tekst, svi drugi dopisuju.“ I stvarno je bilo tako. Prosto, imao sam neku intuiciju i kasnije se ispostavilo da sam dobro radio – kaže Diklić.

- Oglasi -spot_img

Putovanja

- Oglasi -

Poslednje postavljeno