Galerija ARTE! RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA ANDRIJE ŠARANOVIĆA

Aktualno

Galerija ARTE u svom izlagačkom prostoru na adresi Andrićev venac 4 od 20. aprila organizuje izložbu Andrija Šaranović – Retrospektiva“ gde će publika moći da uživa u odabranim delima Andrijinog bogatog umetničkog opusa.

Izložbu prati monografija pod istim nazivom gde se pored kataloga dela može i saznati više o Andrijinom stvaralaštvu u prethodnih šest decenija.
Tekst je pisao istoričar umetnosti i likovni kritičar Zdravko Vučinić.
Izložba je otvorena do 3. maja 2023. godine.
BIOGRAFIJA
Andrija Šaranović je Akademiju likovnih  umetnosti završio u Novom Sadu, u klasi  Ljubomira Denkovića na vajarskom odseku.
Na studijskim putovanjima obišao je oko 40 zemalja.
Član je UPIDIV-a od 1982. Do sada je realizovao preko 40 samostalnih izložbi i preko 300 kolektivnih ekspozicija  u zemlji i inostranstvu.
Autor je preko 50 pozorišnih scenografija, povremeno se bavio pozorišnom šminkom i kostimom. Šaranovićevi radovi se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama u Kanadi, SAD, Engleskoj, Italiji, Nemačkoj, Rusiji…
Učesnik je mnogih likovnih kolonija Srbije.
Ilustrator je 28 knjiga. Autor više od 80 zaštitnih znakova radnih organizacija.
Autor bistre Vuka Karadžića u Crvenki (1995) i autor 5 bisti za sportistu godine opštine Kula.
Zaslužni likovni pedagog Jugoslavije (1989). Dobitnik plakete grada Ravene (1984) i Zraka kulture opštine Kula (1992). Prvu nagradu mladih umetnika Vojovodine, Bačke Topole osvojio je 1965. godine, Novi Sad 1966., Sombor 1967. i 1968. godine. Prvu nagradu oktobarskog salona u Vrbasu osvaja 1987. godine.
- Oglasi -spot_img

Putovanja

- Oglasi -

Poslednje postavljeno