Gorska služba spasavanja

Aktualno

Gosti u ovoj epizodi su Srđan Paroški, član izvršnog odbora GSS, dugogodišnji spasilac i Dimitrije Ostojić dugogodišnji instruktor GSS i spasilac.

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

Gorska služba

Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji osnovni je zadatak GSS-a. Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima.

Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije.

Prvi put sam obratio pažnju na GSS 2014. godine, kada sam posredno saznao o velikoj ulozi koju su ovi spasioci odigrali kada su bile poplave u Srbiji, a niko im nije dao zasluge za to. Potom sam saznao da je proces učlanjenja u GSS veoma rigorozan i zahtevan, pa sam nekoliko godina kasnije snimio i dokumentarni film o tome, koji nosi naziv „Tačka pucanja”.

Ali ono što čini članove GSS-a, pored ekspertize i veoma kompleksnog sistema koji funkcioniše na dobrovoljnoj bazi gde svi članovi žrtvuju svoje profesije i privatne živote da bi pomagali drugima je, pre svega, jedan sistem osnaživanja, kako društva u kojem se nalaze, tako i indivudalaca, to jest, svakog pojedinačnog člana.

 

Prijateljstvo, nesebičnost, otvorenost i spremnost na to da se pomogne drugima, osnovne su odlike svih članova.

- Oglasi -spot_img

Putovanja

- Oglasi -

Poslednje postavljeno