Vojislav Rodić : KAD NE TREBA PLAĆATI KARTICOM: U 2 slučaja je uvek bolje koristiti keš

Aktualno

Stručnjak za bezbednost plaćanja objasnio je zašto se u dva slučaja uvek odlučuje za keš, a ne za provlačenja kartice.

Nastavljamo naše priče o elektronskom plaćanju i novinama koje donosi unapređena bankarska tehnologija.

Nakon priče o tome šta da radite kad vam bankomat pojede karticu i koliko morate da čekate na nju, da vam je vrate, donosimo vam priču o tome kad je mudrije izabrati plaćanje kešom, umesto provlačenja kartice.

O ovoj temi i uopšteno plaćanju na internetu i bezgotovinskom plaćanju govorio je stručnjak za bezbednost, Vojislav Rodić za TV Prva.

Nikad se ne bih odrekao gotovine, iako je udeo po broju transakcija ili vrednosti vrlo mali„, rekao je Rodić i objasnio gde, i zašto, plaća gotovinom.

Pre svega, kad dođem u zanatsku ili uslužnu radnju, ili kupujem novine, plaćam gotovinom. Za par stotina dinara nekada u velikom centru obavim transakciju telefonom. Ali transakcija u malim radnjama košta njih, a ne mene. Ako vi u pošti dobijete 20 dinara provizije za održavanje infrastrukture pošte, sve su to troškovi transakcije. A kod zanatlije, on plaća trošak obrade od nekoliko procenata, mnogima je to skupo i zato neki od njih ne primaju kartice, preveliki im je trošak za poslovanje. Ja plaćam isto, biće plaćen PDV, ali će njemu ostati više, ja tu zato namerno plaćam gotovinski„, rekao je on.

Kako se sve danas plaća, pogledajte u galeriji:

I privatnost!

Gotovina je anonimna, a svaka vaša bezgotovinska transakcija ostaje zabeležena, čak i kod kriptovaluta gde svi misle da je sve potpuno anonimno, zapravo nije. Vidimo to na primerima razvijenih zemalja, ali i kod nas, doći će policija do hakera koji je ransomware naplatio u kriptovaluti. I to do njega dolaze klasičnim policijskim metodama, a ne nekim tehnološki naprednim„, objasnio je Rodić.

- Oglasi -spot_img

Putovanja

- Oglasi -

Poslednje postavljeno