Ko sadi u kutijama, taj zna šta je prinos! (VIDEO)

OVO JE NAJBOLJE REŠENJE ZA BAŠTOVANE

Aktualno

Vlasnici malih bašti ili balkona često se odriču gajenja povrća, a ono se može uspešno dobiti i na ovaj način!

Povrtnjak u kutijama je sjajno rešenje za sopstveni uzgajanje organskog povrća, voća i začina.

Ako u bašti ili na selu nemate kvalitetnu zemlju, ovo je pravo rešenje za vas.

Napravite svoju baštu u kutijama ili uzdignutim lejama koje će zadovoljiti potrebe jednog ili više domaćinstava, naravno u skladu sa prostorom i mogućnostima.

Uzgajanje povrća u kutijama omogućava veliku raznolikost vrsta, čak i na vrlo malom području, a može da izgleda i veoma dekorativno. Povrtnjak u gajbama pruža više useva na maloj površini. To je zato što se ovde povrće sadi malo gušće nego u poljskom uzgajanju.

Sanduk za sadnju povrća možete napraviti sami ili možete kupiti gotov proizvod. Važno je da unutrašnjost kutije prikrijete crnom folijom koja će štititi drvo od truljenja, a polistiren pričvrstiti za zaštitu povrća od smrzavanja. Folija je pričvršćena spajalicama, a na dno kutije ulijte ekspandiranu glinu, šljunak ili drugi agregat kako biste sprečili truljenje povrća. Drenažni sloj prekriven je prikladnom podlogom za uzgajanje povrća, a dodatno možemo koristiti organska đubrivo, npr. kompost.

Na dno kutije, pre nego što je napunite zemljom, morate napraviti rupe kroz koje će se odlaziti višak vode. Takva kutija je savršena za gajenje povrća na balkonu, terasi ili bašti koja nema kvalitetnu zemlju.

 

Kad se sadi u bašti, kutija za povrće ne mora imati ni drveno dno , dovoljne su stranice. Na dno stavljamo geotekstil koji odvaja tlo u kutiji od zemlje, a bilo bi poželjno staviti i metalnu mrežu kako glodari ne bi kopali i uništavali posejano ili plodove.

Koje povrće je nabolje gajiti u kutijama?

Pre planiranja uzgajanja povrća u gajbama, trebali bismo da razmotrimo koje biljke želimo da gajimo i da li će se primiti u kutijama. Dobro je zapamtiti da povrće najbolje uspeva na sunčanim mestima, pa tako gledajte da kutije postavite na adekvatno mesto.

Povrtnjak u kutijama se može obrađivati ​​s mnogim vrstama povrća, kako onim s kratkom vegetacijom, tako i onih sa dužom. Idealne vrste za sadnju su: zelena salata, rukola, vlašac, rotkvica, peršun, čeri paradajz, tikvica, krastavac, sve vrste luka…

Pogledajte sledeći video i inspirišite se za neke nove aktivnosti koje mogu mnogo da utiču na vaš kvalitet života.

- Oglasi -spot_img

Putovanja

- Oglasi -

Poslednje postavljeno