Mladen Jovanović: ChatGPT, kako radi AI, arhitektura i jezički modeli

Aktualno

Mladen Jovanović! Još uvek se nismo u potpunosti uhvatili u koštac sa posledicama koje su društvene mreže i masovno korišćenje naših podataka stvorile u našim životima, a već se suočavamo sa značajno većim problemom, a to je veštačka inteligencija.

 

Kada se pojavio ChatGPT svima je postalo jasno da će razmere problema biti velike, ali nikome nije jasno koliko i na koji način, a sada se pojavila i nova verzija ChatGPT-a, koja je značajno naprednija od prethodne i posledice njenog rada ne mogu da predvide čak ni njeni tvorci. Nažalost, veliki deo nas još uvek ne razume kako uopšte funckioniše AI; kako izgleda arhitektura same veštačke inteligencije i šta su, zapravo, ti veliki jezički modeli na kojima se ona bazira.

U ovoj epizodi pokušali smo da posvetimo više pažnje upravo tome — kako radi veštačka inteligencija, sa fokusom na tehničke pojedinosti: njenu arhitekturu i jezičke modele. Gost sa kojim sam razgovarao o tome je Mladen Jovanović, diplomirani inženjer elektrotehnike, programer (full stack), menadžer inženjerskih timova sa fokusom na veštačku inteligenciju i neko ko radi na razvoju proizvoda iz oblasti veštačke inteligencije.

Bio je vođa laboratorije za bioinformatiku i editovanje genoma (CRISPR-Cas9) pri kompaniji „Seven Bridges Genomics”, a pored toga, Mladen je i član savetodavnog odbora i vođa biznis radne grupe „Serbian AI Society” i učestvovao je u stvaranju i razvoju različitih softvera i proizvoda zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, za potrebe kako tehnološke tako i ne-tehnološke industrije.

Čeka vas četiri sata razgovora na ove teme.

- Oglasi -spot_img

Putovanja

- Oglasi -

Poslednje postavljeno